Qatar gaat voor een periode van enkele decennia miljoenen tonnen aan vloeibaar aardgas aan China leveren. Het betreft een van de grootste lng-deals ooit.

Ook olie- en gasconcerns Shell en ExxonMobil kunnen hiervan profiteren.

Staatsbedrijf Qatar Energy zal het Chinese staatsbedrijf Sinopec vanaf 2026 in totaal 4 miljoen ton vloeibaar aardgas sturen, ook wel bekend als liquified natural gas (lng). Dat gebeurt over een periode van 27 jaar voor een bedrag van 60 miljard dollar. Daarmee is het niet alleen de langste leveringsovereenkomst die China ooit heeft gesloten, maar ook de grootste qua volume.

Het gas voor China zal komen uit een veld waar ook Shell en ExxonMobil in hebben geïnvesteerd.

De Chinese lng-import daalde dit jaar juist door het strenge zero-covid-beleid. Daardoor kwamen fabrieken stil te liggen of werd de productie verstoord. Verwacht wordt dat de vraag volgend jaar weer herstelt en dat deze de komende tien jaar zal groeien.

Wereldwijd is er een run op lng, met name bij grote exporteurs als Qatar en de Verenigde Staten. De prijzen voor het vloeibare gas zijn daardoor de afgelopen tijd gestegen. Zo proberen Europese landen Russisch gas te vervangen door lng, nu de gastoevoer uit Rusland stilligt als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

China grootste sponsor van WK in Qatar

Niet geheel toevallig is China ook de grootste sponsor van het WK voetbal in Qatar, dat zondag van start ging. Volgens het Britse onderzoeksbureau GlobalData geven Chinese bedrijven in totaal 1,4 miljard dollar uit aan het toernooi.

Het lijkt er dus op dat de banden tussen China en Qatar door beide partijen flink worden aangehaald. Juist nu westerse bedrijven afstand nemen van het WK wegens de mensenrechtenschendingen in het gastland.

Afgelopen jaar rapporteerde de Britse krant The Guardian al dat er sinds het toernooi aan Qatar is toegewezen in totaal 6.500 arbeidsmigranten om het leven zijn gekomen bij WK-gerelateerde projecten. Het gastland en FIFA ontkennen dat ten stelligste.

Critici menen dat het Westen niet aan het WK mee zou moeten doen vanwege de arbeidsomstandigheden. Westerse landen zijn er meermaals van beschuldigd dat ze deelnemen om de banden met Qatar te onderhouden, aangezien het land een grote gasvoorraad heeft. En dat zou goed van pas komen, nu Poetin de gaskraan heeft dichtgedraaid.

LEES OOK: Alles draait om geld tijdens het WK in Qatar: 5 waanzinnige weetjes die je niet mag missen